Selecteer een pagina

Sinds den beginnen van de aarde ben ik aanwezig. En tegelijk ben ik veel ouder dan dat. Ik ben de natuur dat door jullie heen beweegt. De aarde, wind, bomen en bergen. Ik ken jullie diepste dromen en verlangens. Jullie diepste geheimen, pijn en verdriet.
Niet alleen van dit leven, maar ook die van vorige levens, van je voorouders en de oerstammen.
Daarom overzie ik de complexiteit van de familie dynamieken die in de onderstroom worden uitgeleefd. Vanuit de natuur om je heen kijk ik stilletjes toe, leg ik een hand op je schouders en fluister ik in je oren,
het is goed, het is helemaal goed zoals het is.

De stammoeder

Behalve als orakel kan het als een spel gespeeld worden. Er wordt in beiden gevallen gebruik gemaakt van ‘het veld’. De energetische wereld die aan de voorgrond ligt van deze fysieke wereld. Familieopstellingen maken ook gebruik van dit veld. Alles wat hierin wordt rechtgezet, heeft direct effect op je persoonlijke leven.

Zodra de dobbelstenen zijn gegooid begint de magie, het spel ligt klaar en hoeft alleen nog maar ontdekt te worden. Nu wordt als het ware een onzichtbare laag waarin patronen en kwaliteiten verborgen liggen voor iedereen zichtbaar.

De rollen waar de spelers in gaan staan beginnen automatisch te leven. Het is de uitnodiging om dit te laten gebeuren. Zeg wat in je opkomt, beweeg zoals je voelt te bewegen, dan zal het spel vanzelf stromen en hoef je dat alleen maar te volgen. Er is een oneindige intelligentie aanwezig die niet valt te begrijpen. Wat speelt wil opgelost worden en tot harmonie komen, dan ontstaat er rust in het systeem.

Wat heb je nodig?

* Het Oerkrachten Orakel
* Twee dobbelstenen
* Optioneel: Het Elfenspel

* Ervaring in het begeleiden van systeemopstellingen en/of de cursus Elfenspel begeleider volledig afgerond

* Je kunt om langzaam kennis te maken met orakel ok eerst zo nu en dan een kaart trekken en toewijzen tijdens een familie- of systeemopstelling.

Om veilig en effectief met dit spel te kunnen werken dient ervan tevoren een beschermde ruimte gemaakt te worden.

Zeg daarom vanuit het hart:

“Dit spel maakt gebruik van een heilige ruimte, alleen die energieën die de eenheid en het hoogste goed van ons allen dienen, hebben toegang tot deze ruimte. Wij vragen de spirituele hiërarchie om het hoogste potentieel zichtbaar te maken.

‘Nu openen wij het veld van natuurwezens en krachten van dit Oerkrachtenspel’

En als jullie stoppen:

‘We danken alle krachten die aanwezig waren om ons te ondersteunen in dit spel, en sluiten nu het heilige veld van natuurwezens en krachten van het Oerkrachtenspel’

Ethiek:

Omdat het spelen van het Oerkrachten Orakel in groepen en op locaties behoorlijk wat in beweging kan brengen is er een bepaalde ethiek gewenst. Erecodes over hoe zuiver te blijven in het gebruik van magie en energie.

*

Vraag toestemming aan alle betrokkenen. Leg ze uit dat je een systeemopstelling gaat doen en wat dat betekent.

*

Vraag toestemming aan een locatie, krachtplaats of gebouw door uit te pendelen of innerlijk antwoord te krijgen of je hier het spel mag gaan spelen.

*

Deel dat alle deelnemers ten alle tijden nee zeggen tegen een rol. En als het niet meer klopt uit het spel stappen zodat iemand anders de plek dan kan innemen.

*

Het Oerkrachtenspel gaat over een diepere verbinding aangaan met elkaar, een plek, creatie of een gezamenlijk thema. Het is zowel avontuurlijk, speels, als wel intens en diepgaand. Afhankelijk van de diepte die de groep aan kan.

Fase 1 Voorbereiding – Levenswiel

 • Bepaal samen het thema wat centraal staat
 • Dat kan zijn een vraag van een persoon, of een vraag die als groep naar boven komt.
 • Je kunt er ook voor kiezen om geen bewuste vraag te stellen. Dan komt automatisch een thema boven wat het meest dienent is
 • Leg de 3 stapels met verschillende kaartsoorten omgekeerd naast elkaar neer in de volgende volgorde:

1) levenswiel kaarten
2) rollen
3) krachten
4) verdeel de bonuskaarten over de 3 stapels

 • Een willekeurige persoon trekt een kaart van stapel 1. Dit zijn de levenswiel kaarten.
 • Deze kaart bepaalt in welke laag of dimensie het spel zich afspeelt
 • De levenswiel kaart geeft richting voor het spel. Het is als het ware een opdracht
 • Lees eventueel de beschrijving van de kaart voor, voordat je begint, zodat het veld wordt aangeroepen. En de energie van deze dimensie verankert in het veld.

Het Oerkrachtenspel nodigt je ten alle tijden uit je intuïtie te gebruiken. Het kan zijn dat er meerdere levenswiel kaarten worden getrokken als basis van het spel. Of dat er geen levenswiel kaart wordt gebruikt.

Fase 2 van het spel – de rollen

 • Nu maken we ons klaar voor het spel. Kies wie de dobbelstenen mag gooien, daarmee wordt de intentie geplaatst (bewust of onbewust).
 • De eerste dobbelsteen staat voor de rollen. Het aantal ogen bepaald hoeveel rollen in dit spel zitten.
 • Als het aantal 5 is, verdeeld de spelbegeleider intuïtief de 5 rollen. Je kunt ook mensen vragen wie zich voelt aangetrokken naar een nog omgekeerde kaart.
 • Iedereen met een rol beweegt door de ruimte en vind de plek waar hij of zij zich goed voelt. (Volg je benen, het laat zich vanzelf zien)
 • Als spelbegeleider voel je intuïtief naar wie je wordt getrokken. Vaak een persoon die een centrale plek in het speelveld heeft. Je vraagt wat de persoon voelt. Wat zijn relatie is tot andere rollen.
 • Je kunt kiezen iedereen stap voor stap zijn kaart kenbaar te maken. Of dat iedereen nu voor zichzelf op de kaart kijken.
   
 • Leef je in in de rol, laat de energie door je heen bewegen. Als er bewegingen of woorden bij horen laat deze dan stromen. Mocht het te chaotisch worden mag de spelbegeleider ingrijpen, om de orde te bewaken.
 • Vervolgens gaat de spelbegeleider (intuïtief) vragen wie of wat ze zijn? Wat ze voelen, wat ze opvalt en wat ze graag zouden willen doen, of juist niet
 • Hier wordt het spel zichtbaar:
  – Waar draait het om?
  – Wat voor dynamiek laat zich zien?
  – Hoe reageert iedereen op elkaar? 

In een opstelling wil er van nature harmonie ontstaan. De spelbegeleider is een dirigent die de stroom in beweging houdt. In sommige gevallen kan je het helemaal los laten, en ontstaat de magie vanuit zichzelf. Andere keren heb je de regie te bewaken omdat er anders sabotage komt.

Fase 3 van het spel – de krachten

 • De tweede dobbelsteen staat voor de krachten.
 • Het aantal ogen bepaald om hoeveel krachten dit spel gaat.
 • Als het aantal 2 is, verdeeld de spelbegeleider intuïtief de 2 rollen. Je kunt ook mensen vragen wie zich voelt aangetrokken naar een kaartje.
 • Iedereen met een rol beweegt door de ruimte en vind de plek waar hij of zij zich goed voelt. (Volg je benen, het laat zich vanzelf zien)
 • Als spelbegeleider word je bewust van de nieuwe dynamiek die er ontstaat. Vraag aan een willekeurige kracht wat ze voelen en ervaren.
 • Blijf ook checken wat het met de hoofdrolspeler en andere rollen doet.
 • Stap voor stap ontvouwt zich nu het hele spel, en worde zichtbaar wat er werkelijk afspeelt

Fase 4 van het spel – de samenkomst/afronding

 • Wat is er bij alle spelers nodig om tot een nieuw soort harmonie te komen?
 • Wat wil er gezegd, gedaan of gevoeld worden zodat het geheel in beweging komt?
 • Mocht het spel hier vastlopen, kan er een extra levenswiel kaart getrokken worden. Deze brengt een nieuwe dimensie is, waardoor er nieuwe energie, hulpbronnen en inzichten komen.

Elke speelronde beweegt van nature naar een uitkomst. Je merkt dit door een nieuw soort rust als alles is gezegd of gedaan. Er ontstaan nieuwe verbindingen, heling op wonden. Het is altijd goed om gewaar te zijn, welke rollen/krachten dienend zijn, of juist begrenst moeten worden voor de veiligheid van het geheel.

 • Als het rond voelt en alles is gezegd. Bedankt je als spelbegeider iedereen voor zijn bijdrage, en ontsla je iedereen uit zijn rol, door ze even aan te raken en aan te spreken bij hun eigen naam. Je bent klaar voor een evaluatie, of natuurlijk… een nieuwe ronde!

Het kan zijn dat hierna nog emoties blijven hangen. Het spel kan diepe lagen raken. Onderzoek of er nog iets nodig is. Maar het kan ook zijn dat er nieuwe lagen in een persoon zijn aangeraakt, die nog even tijd hebben om te integreren.

  Alle oplossingen zijn aanwezig, dus ook al wordt er iets spannendst aangeraakt zijn er mensen en kwaliteiten aanwezig die het tot heelheid kunnen brengen. Het veld brengt niks met zich mee, maar laat alleen zichtbaar wat er al aanwezig is. En dat kan in sommige gevallen even confronterend zijn, om opeens oog in oog te staan met iets wat voor lange tijd invloed heeft uitgeoefend.

  Het veld wordt gedragen door de groep, samen kunnen jullie alles wat bovenkomt dragen, om naar volgend niveau te stijgen. Jullie hebben samen alle kennis in huis!

  Een opstelling is een intuïtief proces. Het maakt het onzichtbare zichtbaar. Alles kent een orde een systeem. Als er ergens in het systeem een blokkade zit wil het systeem dat oplossen. Alles wordt in beweging gezet om dat te bewerkstelligen. Dit is een natuurlijk proces wat je alleen hoeft te laten gebeuren. Eenmaal opgelost in de energie, zal het thema ook in je leven en in de materie veranderen.

  Ideaal dus om patronen bloot te leggen, situaties te verhelderen of problemen op te lossen. Net zoals bij familie opstellingen is het wel belangrijk dat de persoon die het spel begeleidt overzicht heeft in dit veld. Daarom is het belangrijk dat de juiste persoon dit doet. Tevens is het wenselijk om altijd het spel af te maken, zodat er geen losse eindjes zijn. Want de opstelling komt niet voor niks, aan jullie om samen te ontdekken wat het onderbewustzijn je op dit moment wil vertellen.

  Allereerst krijg je altijd automatisch een rol die bij jou past en die jou iets te leren heeft op dit moment. Bedenk je dat tijdens dit spel alles wat je denkt en voelt betrekking heeft op de rol die je gekregen hebt. Even ben je niet jezelf en ook weer wel. Het is een deelaspect die vooral jij voor deze opstelling dient te belichamen. Daarom heeft een opstelling ook altijd effect op iedere speler.

   

  Hoe te bewegen in een opstelling

   

  Zijn de kaarten verdeeld? Ieder neemt een plek in in de ruimte. Dit doe je op gevoel, ga rondlopen. Welke plek trekt je aan en welke stoot je juist af? Wil je staan? Zitten? Huppelen? Volg gewoon je lichaam.

   

  Dan kun je gaan opmerken wat je verder nog voelt in jezelf. Welke emoties neem je waar, wat voel je in je lichaam, welk karakter heb je nu in deze rol? En als je om je heen kijkt, wat gebeurt er? Zijn er elementen in de opstelling waar je misschien uit de buurt wilt blijven, of juist waar je liefde voor voelt? Waar wordt je blik naartoe getrokken en waar wil je juist niet naar kijken?  Welk verhaal ontstaat er hier? Het veld maakt altijd gebruik van de info en manieren die jij hebt. Dus schuif niks van tafel omdat je denkt dat je het bedenkt. Dit komt nu juist bij jou boven omdat jij de informatie bezit om dit verder te brengen. Wees je ervan bewust dat jouw inzicht in de situatie ook beperkt kan zijn door de rol waar je in zit. De spelleider houdt daarom het overzicht.

   

  Erg belangrijk in een opstelling is vertrouwen. Vertrouw erop dat wat je voelt, denkt en ziet relevant is voor de opstelling en niet zomaar iets is. Ga natuurlijk niet actief een verhaal verzinnen, maar merk op wat er al is. Laat het je overkomen. Vertrouw erop dat jullie deze puzzel, dit spel, samen tot een goed einde kunnen brengen. Het veld van natuurwezens wil niks anders, volg dat!